Deze opleiding richt zich op iedereen met interesse voor het thema Fruitteelt binnen de starterscursus landbouw type B. Deze cursus wordt aangeboden als 1 van de twee keuzeopties binnen de opleiding en duurt 30 uur. De opleiding behandelt zowel de productie van appelen, peren als kleinfruit.
Deze cursus kan ook gewoon als losse bijscholing gevolgd worden.
Inhoud
Volgende onderwerpen komen aan bod:
- Economische en sociale benadering
- Kostprijsberekening en rendabiliteit
- EU-ondersteuning
- Fiscaliteit: barema's, seizoenslonen en belastingstelsels
- Sectorspecifiek ondernemerschap
- Appel- en perenproductie wereldwijd
- Teelt- en afzetgebieden in de fruitteelt
- Bedrijfsbezoek
- Administratieve en wetgevende verplichtingen
- Milieuvergunningen
- Kwaliteitszorg en bewaringstechnieken
- Arbeidsveiligheid
- Tewerkstelling en huisvesting
- Fytolicentie
- Technische aspecten van de fruitteelt
- Teelttechnieken
- Plantsystemen en rassen
- Vruchtzetting en -dunning
- Vermeerderingstechnieken en aanleg plantages
- Bemesting in de praktijk
- Biologische en geïntegreerde gewasbescherming
- Koeltechnieken
- Bodemgeschiktheid
- Energie op het bedrijf
- Watergebruik