Inhoud
In deze praktijkopleiding komen volgende onderwerpen aan bod:
- De zuivelsector (MCC, IKM,...)
- Wetgeving levensmiddelen (zuivel) geproduceerd op de hoeve, etikettering, erkenningen/toelatingen, autocontrole/meldingsplicht/traceerbaarheid, FAVV, HACCP,...
- Belangrijke kwaliteitsparameters hoevemelk, reinigen en ontsmetten, de melksamenstelling + toepassingen rond vetbepaling, antibiotica, ontsmetten,...
- Voorbereiding yoghurt/platte kaas/afromen
- De verschillende toestellen in het zuivellokaal
- Bereiden van standyoghurt
- Afwerken roeryoghurt en platte kaas
- Boterbereiding
- Bereiding afgeleide zuivelproducten (gefermenteerde producten, consumptiemelk, room, pudding, chocomousse)...
- Bereiding Gouda kaas en andere harde kazen
- ...
Praktische info
- Na deze basisopleiding kunnen de cursussen Speciale kazen en Artisanaal roomijs bereiden gevolgd worden
- Gelieve aangepaste (werk)kledij mee te brengen voor het praktijkgedeelte.