Inhoud
In deze praktijkopleiding komen volgende onderwerpen aan bod:
- De zuivelsector (MCC, IKM, ...)
- Wetgeving levensmiddelen (zuivel) geproduceerd op de hoeve, etikettering, erkenningen/toelatingen, autocontrole/meldingsplicht/traceerbaarheid, FAVV, HACCP, ...
- Belangrijke kwaliteitsparameters hoevemelk, reinigen en ontsmetten, de melksamenstelling + toepassingen rond vetbepaling, antibiotica, ontsmetten, ...
- Voorbereiding yoghurt/platte kaas/afromen
- De verschillende toestellen in het zuivellokaal
- Bereiden van standyoghurt
- Afwerken roeryoghurt en platte kaas
- Boterbereiding
- Bereiding afgeleide zuivelproducten (gefermenteerde producten, consumptiemelk, room, pudding, chocomousse)...
- Bereiding Gouda kaas en andere harde kazen
- ...
Praktische info
- Na deze basisopleiding kunnen de cursussen Speciale kazen en Artisanaal roomijs bereiden gevolgd worden.
- Gelieve aangepaste (werk)kledij mee te brengen voor het praktijkgedeelte.
Deze opleiding maakt deel uit van ons uitgebreide aanbod aan zuivel-opleidingen. Via onderstaand overzicht vindt u vast nog andere opleidingen die u zullen interesseren!
- Zuivel 1: Bereiding hoeve- en zuivelproducten
Leer zelf zuivelproducten bereiden in enkele dagen - Zuivel 2: Zachte kazen
Leer zelf enkele zachte kaassoorten bereiden in 2 dagen - Zuivel 3: Desserts voor hoevewinkel & zuivelautomaat
- Zuivel 4: Artisanaal roomijs - basis
Leer zelf artisanaal roomijs maken in 3 dagen - Zuivel 5: Artisanaal roomijs - gevorderd
Maak een pareltje van uw roomijscreatie en verkoopsklaar maken - Zuivel 6: Starten in de Korte Keten
Afzet van hoeveproducten en thuisverkoop - Zuivel 7: Hygiëne en autocontrole