Code 95 Eco drivingMPM-009 Code 95: eco driving (zuinig rijden)

Het doel van deze opleiding is om zuiniger - en dus kostenbesparend - te rijden met uw vrachtwagen.

Net als iedereen probeert u, als vrachtwagenbestuurder, aandacht te besteden aan uw brandstofverbruik. Maar rijdt u ook slim en efficiënt met uw voertuig(combinatie)? Onze praktische tips naar beter gebruik en veiligheid zullen u niet alleen kosten besparen, maar behoeden u bovendien ook van stress en leveren u hiermee ook een hogere productiviteit!

De Europese Richtlijn Vakbekwaamheid verplicht actieve vrachtwagenchauffeurs om nascholing te volgen in een erkend opleidingscentrum. Het volgen van deze opleiding staat garant voor 7 kredietpunten.

OPGELET: Voor de 3,5 u praktijk in deze opleiding, komt de cursist met eigen vrachtwagen. Belangrijk hierbij is ook dat uw vrachtwagen moet uitgerust zijn met een verbruiksmeter! Daarom wordt deze opleiding enkel nog als opleiding op vraag/maatopleiding aangeboden en worden hier op deze pagina dus geen data van opleiding in open aanbod vermeld.

 

Terug naar volledig overzicht opleidingen Code 95

Inhoud

 = opleiding uit thema /categorie 1:

Deze opleiding omvat 3,5 u algemeen (groep) +3,5 u praktijk (individueel) = 7 u.  

  • Controles veiligheidsvoorzieningen van de vrachtwagen
  • Rationeel en efficiënt rijden, incl. motortechniek: stationair draaien, waarom beter stabiele snelheid, hoe versnellen/vertragen?
  • Volg- en veiligheidsafstanden
  • Hogere productiviteit i.f.v. een lagere impact op het milieu
  • Interne en externe controle van de vrachtwagen

Praktijk:

  • Oefeningen in ecodrive (u brengt hiervoor uw eigen vrachtwagen mee*)
  • Analyse van de rijstijl + praktische feedback
  • Toepassen van de verworven kennis via rit op de openbare weg

Komende lesdata

Omdat de verbruiksmeter op uw vrachtwagen vereist is voor deze opleiding, wordt deze enkel oplediing dus enkele nog als opleiding op vraag ingepland

Didactische methode en materialen

  • Theoretische inleiding met cursusnota’s
  • Demo en praktijksessie ter plaatse

 

Praktische info

De 7 u opleiding wordt dus ingedeeld in een algemeen gedeelte van 3,5 u en dan 3,5 u per kandidaat.  Voor de rit op de openbare weg brengt u uw eigen vrachtwagen(combinatie) mee: hierbij gaat het steeds om vrachtwagen met MTM >3.5T . Er wordt geadviseerd dat de vrachtwagen half geladen is. Trekker zonder opligger is niet toegelaten.

Laden en lossen van de vrachtwagen gebeurt niet tijdens de praktijksessie!

(*)Er kan ook een vrachtwagen (type C) aangevraagd worden via het PCLT. De prijs hiervoor is op aanvraag. Hierop is eventueel wel KMO-portefeuille mogelijk.

 

!! We bieden onze opleidingen Code 95 aan voor personen met rijbewijs C en CE.  Wie op het rijbewijs enkel categorie D heeft, komt niet in aanmerking voor onze opleidingen code 95.  Indien combinatie van C(E) met D(E), komen deze wel in aanmerking.