A. Professionele BOOMVERZORGER

Het vak van boomverzorger is de laatste decennia aanzienlijk veranderd en uitgebreid. De moderne boomverzorger moet een gedegen theoretische boomkennis kunnen combineren met verschillende praktische vaardigheden en snel evoluerende nieuwe technieken. Hiervoor bent u bij onze opleiding “Boomverzorger: European Tree Worker” aan het juiste adres.

Deze bereidt de boomverzorger in spé voor op het examen van European Tree Worker. Het ETW-certificaat is een bewijs van vakmanschap, dat over heel Europa een norm voor boomverzorgingskennis stelt en waar opdrachtgevers steeds meer belang aan hechten.

U neemt deel aan een traject van één jaar waar de European Tree Worker-norm centraal wordt gesteld door trainers met jarenlange boomverzorgingservaring in theorie en praktijk.

Het volledige opleidingstraject Tree Worker bestaat uit volgende onderdelen:

Basis bomenbeheer

  • Boomsoortenkeuze
  • Boomsoortenkennis
  • Bodemkunde
  • Standplaatsverbetering
  • Aanplanten
  • Begeleidingssnoei
  • Boomcontrole
  • .....

Wetgeving en veiligheid

Klimmen in bomen - basis onderhoudssnoei

Reddend klimmen (Aerial rescue)

Kettingzaaggebruik - ECS 3 - gevorderde veltechnieken

Kettingzaaggebruik - werken met stuurlijnen

Kettingzaaggebruik - Liggend hout onder spanning

Na het afronden kan je aan de slag als professioneel boomverzorger. En na minimum één jaar terreinervaring ben je klaar voor het onafhankelijke ETW-examen.

Extra info

Als je nog geen basisopleiding kettingzaag: gebruik en basisonderhoud gevolgd hebt, volg je deze voor of tijdens de opleiding.  Deze zijn niet opgenomen in het opleidingstraject treeworker. Meer info:  veilig werken met de kettingzaag ECS 1 en ECS 2

Aansluitend kun je nog de specialisaties; werken met de hoogwerker en afbreken van bomen via afvangtechnieken volgen.

Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig. Dit traject biedt je alle kennis en vaardigheden om een professioneel boomverzorger te worden, zelfs zonder voorkennis. Afhankelijk van je voorkennis en ervaring zal er naast de contacturen ook nog zelfstudie en oefening nodig zijn (bv. voor boomsoortenkennis, kettingzaagervaring ...).

Deze opleiding komt in aanmerking voor KMO-portefeuille en Vlaams opleidingsverlof. Neem ook contact op met uw sectorfonds voor eventuele mogelijk financiële tegemoetkomingen. Meer info

Inbegrepen

Cursusmateriaal

Gebruik van kettingzagen en persoonlijke beschermingsmiddelen

Trainers met ervaring - voor specifieke praktijksessies wordt omwille van de veiligheid een extra docent ingezet

Niet inbegrepen

Persoonlijke klimset (richtprijs 1500 euro): tijdens de opleiding krijg je hierover meer informatie, je hoeft de set dus niet vooraf aan te kopen

Het aantal cursisten wordt beperkt in functie van een optimale kwaliteit!

boomverzorging