Computer: smartphone en app'sEen smartphone op je bedrijf/app's voor land- en tuinbouw

Inhoud

De smartphone en de apps zijn binnenkort niet meer weg te denken, ook niet door de heel interessante toepassingen in de land- en tuinbouw.

Een app is een applicatie(programma) dat draait op een smartphone.

De smartphone is al redelijk ingeburgerd om mee te bellen/sms’en, maar kan je met behulp van de apps uitbreiden tot een multifunctioneel toestel dat je helpt in de dagdagelijkse bedrijfsvoering.

Een smartphone heeft een groter scherm dan een gewone telefoon en gebruik je via schermaanraking ('touch screen'). De apps moet je eerst van internet halen en installeren, zijn meestal gratis, sommige betaald.

Voordeel van een app of een smartphone t.o.v. de pocketpc is dat ingevoerde gegevens niet meer verloren gaan als de accu leeg is. De gegevens worden realtime opgeslagen in een cloud, dus op een server.

Ook in de land- en tuinbouw kennen de smartphone en bijhorende app’s een opmars. Zaken die het gebruiksgemak verhogen en een toegevoegde waarde bieden bij het bijhouden van bedrijfsgegevens of om snel zaken te raadplegen.

  • Toepassingen in de akkerbouw (teeltregistratie-app, herbicide-app, insecticide-app,…)

  • Toepassingen in de veehouderij (alle verplichte administraties worden in 1 keer doorgevoerd met daarnaast alle gegevens per dier zoals attentielijsten, koekalender, vruchtbaarheid, gezondheid en behandelingen,…)

  • Algemeen (bankapplicaties, weerbericht,…)

Kortom: Apps zijn een belangrijke factor in land- en tuinbouw, omdat ze agrarische ondernemers altijd en overal kunnen voorzien van praktische tools en informatie.

In de opleiding hebben we het over de verschillende mobiele telefoons, de besturingssystemen en welke landbouwapp’s er tot nu toe zijn.