u bevindt zich hier: pclt > projecten > demonstratie projecten

 

Demonstratieprojecten

 

Lopende projecten:

Efficiënter spuiten met behulp van GPS
Thema: Duurzame gewasbescherming

GPS is een nieuwe techniek die de landbouwer toelaat om preciezer te gaan werken.  Daarnaast zal het gebruik van GPS leiden tot minder werkdruk, een hoger werkgemak, een hogere arbeidsefficiëntie of besparing op producten (kunstmest, sproeistoffen,...).  Het PCLT wil met dit project de Vlaamse landbouwers en loonwerkers bewust maken van de technische mogelijkheden, de voordelen naar gewasbescherming en andere besparingsmogelijkheden met GPS. Meer info over het GPS project.

Brandstofbesparing zichtbaar maken

De energiekosten op een landbouwbedrijf zijn de laatste tijd sterk gestegen.  Een verdere daling van olieprijzen, elektriciteit, energieprijzen in het algemeen… is op korte termijn waarschijnlijk niet aan de orde.  Wil men de energiekosten op het landbouwbedrijf in de hand houden, zal men moeten streven naar rationeel gebruik van energie en naar energiebesparende maatregelen.  “Zuinig tractor rijden” is hier een belangrijk aandachtspunt op het landbouwbedrijf, doch men is zich hier niet altijd van bewust. 

In alle sectoren van de landbouw is diesel de belangrijkste energiebron. Wil een akkerbouwer of een rundveehouder op dit moment brandstof besparen, dan zal het vooral gaan om het rationeel omgaan met diesel. Meer info over het project brandstofbesparing 

 

Recent afgelopen projecten:

Spuittechnieken vs. puntvervuiling door gewasbeschermingsmiddelen
Thema: Duurzame gewasbescherming

Puntverliezen of directe verliezen zijn het rechtstreekse gevolg van handelingen met gewasbeschermingsmiddelen. Dit is bijvoorbeeld het lozen van spuitresten, lozen van spoelwater en reinigingswater, morsen bij het afmeten van de spuitmiddelen, lekkende spuitdoppen, leidingen, het niet naleven van de code van goede landbouwpraktijken, … Puntvervuiling is de belangrijkste oorzaak van de verontreiniging van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen. Gelukkig zijn er vele voorzorgsmaatregelen die de landbouwer kan nemen om dit te vermijden.

Spuitlansen vs. spuitbomen in de glastuinbouw
Thema: Duurzame gewasbescherming

In het kader van een vorig project werd een eenvoudige methode ontwikkeld om het spuitbeeld van spuitlansen te beoordelen. Met die methode werd vastgesteld dat de gelijkmatigheid van het spuitbeeld met een spuitlans ver te zoeken is. Tijdens dit vorige project bleek dat telers die een spuitlans gebruikten er rotsvast van overtuigd zijn dat ze gelijkmatig spuiten. Een voorstelling van het slechte spuitbeeld met spuitlansen in studievergaderingen leidde steevast tot ongelovige reacties en geanimeerde discussies. Er is dus nog duidelijk nood aan voorlichting rond het gebruik van spuitlansen en spuitbomen in de glastuinbouw.

 

laatste nieuwtjes

15okt
Vacature praktijktrainer basisonderhoud tuinmachines

Praktijktrainers basisonderhoud van tuinmachines

 

15sep
PCLT zoekt gemotiveerde trainers!

Versterk jij ons trainersteam?