u bevindt zich hier: pclt > projecten > demonstratie projecten > gps

 

Efficiënter spuiten met behulp van GPS

Korte samenvatting

Enkele belangrijke verbeteringen van GPS-toepassingen in de spuittechniek zijn: het beperken van de overlappingen van de bespuitingen, de beperking van de overschot door een nauwkeurigere bespuiting, het vlugger opsporen van onregelmatigheden in het spuitbeeld, … . Door minder fouten in de spuittechniek bij bescherming tegen ziekten en plagen zijn bovendien minder corrigerende maatregelen nodig.
Al deze zaken leiden er toe dat met GPS-toepassing hetzelfde perceel met minder product kan gespoten worden, waardoor minder gewasbeschermingsmiddelen in het leefmilieu terecht komen.


Thema: Duurzame gewasbescherming

GPS is een nieuwe techniek die de landbouwer toelaat om preciezer te gaan werken. De techniek is praktijkrijp en alle constructeurs bieden een grote waaier aan mogelijkheden aan. Vele landbouwers kennen rudimentair de GPS-techniek, doch velen hebben nood aan correcte onafhankelijke informatie om te weten welk systeem op hun bedrijf het hoogste rendement zou halen. Dit hangt o.a. af van: aanwezige mechanisatie op bedrijf, leeftijd van machines en tractoren, grootte van het bedrijf, teeltplan op het bedrijf, arbeidsbelasting op piekmomenten, gewenste automatische registratie op perceelsniveau, gewenste uitwisselbaarheid op verschillende tractoren of machines, gewenste nauwkeurigheid, grootte, vorm en ligging van de percelen, … . Daarnaast hebben constructeurs voor de aangeboden GPS-apparatuur elk een eigen naam gegeven, en deze naam verschilt dan binnen het merk nog eens naargelang de nauwkeurigheid. Bovendien bestaan er nog eens een heel aantal onafhankelijke merken van GPS-apparatuur. Ook de bedieningsschermen van de verschillende merken verschillen telkens. Voor de potentiële gebruiker is het vaak moeilijk om de systemen van de verschillende merken met elkaar te vergelijken.


Nochtans zijn GPS-toepassingen bij het bespuiten van het gewas zeer interessant om efficiënt en verstandig om te springen met gewasbeschermingsmiddelen. Enkele belangrijke verbeteringen van GPS-toepassingen in de spuittechniek zijn: het beperken van de overlappingen van de bespuitingen, de beperking van de overschot door een nauwkeurigere bespuiting, het vlugger opsporen van onregelmatigheden in het spuitbeeld (verstopte doppen , lekken, … ) door het verhoogde werkgemak van de toepasser. Door minder fouten in de spuittechniek bij bescherming tegen ziekten en plagen zijn bovendien minder corrigerende maatregelen (veel intensiever spuitschema, bijvoorbeeld tegen de aardappelziekte) nodig.


Al deze zaken leiden er toe dat met GPS-toepassing hetzelfde perceel met minder product kan gespoten worden, waardoor minder gewasbeschermingsmiddelen in het leefmilieu terecht komen.

Afbeelding1: efficiënter spuiten met GPS en automatische sectieafsluiting.
 

Doelstellingen 

 1. Bekomen van gegevens over de praktische werking van GPS-systemen (in aardappelen, bieten en graangewassen) om de landbouwers te kunnen informeren welk systeem het best past op hun bedrijf.
  Door:
  - Bij pilootbedrijven de praktijkervaringen van de verschillende systemen opvolgen;
  - Testen, metingen en waarnemingen op de pilootbedrijven;
  - Zelf de snel vooruitgaande actualiteit op dit vlak te volgen.
 2. Bouw van een demotrekker
 3. Zelf testen uit te voeren met de verschillende GPS-toepassingen die beschikbaar zijn (besparingen van gewasbeschermingsmiddelen kwantificeren op verschillende terreinen, spuitbeeld langs bufferzones, nauwkeurigheid van het systeem, herhaalbaarheid van het spuitspoor, …).
 4.  Landbouwers en loonwerkers bewust maken van de technische mogelijkheden, de voordelen naar gewasbescherming en andere besparingsmogelijkheden:
  - Een aanspreekpunt te vormen;
  - Artikels rond de nieuwste ontwikkelingen te publiceren in de verschillende vakbladen;
  - Een 3-tal demo’s uit te voeren;
  - Stand en demo werktuigdagen (IWD) 2011;
  - Studievergaderingen;
  - Flyer/brochure over de haalbaarheid van de GPS-toepassingen en de voordelen van GPS-toepassingen naar gewasbescherming.
   
  Contact 
  www.pclt.be

 

 

laatste nieuwtjes

15okt
Vacature praktijktrainer basisonderhoud tuinmachines

Praktijktrainers basisonderhoud van tuinmachines

 

15sep
PCLT zoekt gemotiveerde trainers!

Versterk jij ons trainersteam?