Zuivel 1: Bereiding hoeve- en zuivelproductenLeer zelf zuivelproducten bereiden in enkele dagen

Inhoud

In deze praktijkopleiding komen volgende onderwerpen aan bod:

  • De zuivelsector (MCC, IKM, ...)
  • Wetgeving levensmiddelen (zuivel) geproduceerd op de hoeve, etikettering, erkenningen/toelatingen, autocontrole/meldingsplicht/traceerbaarheid, FAVV, HACCP, ...
  • Belangrijke kwaliteitsparameters hoevemelk, reinigen en ontsmetten, de melksamenstelling + toepassingen rond vetbepaling, antibiotica, ontsmetten, ...
  • Voorbereiding yoghurt/platte kaas/afromen
  • De verschillende toestellen in het zuivellokaal
  • Bereiden van standyoghurt
  • Afwerken roeryoghurt en platte kaas
  • Boterbereiding
  • Bereiding afgeleide zuivelproducten (gefermenteerde producten, consumptiemelk, room, pudding, chocomousse)...
  • Bereiding Gouda kaas en andere harde kazen
  • ...

 

Praktische info

  • Na deze basisopleiding kunnen de cursussen Speciale kazen en Artisanaal roomijs bereiden gevolgd worden.
  • Gelieve aangepaste (werk)kledij mee te brengen voor het praktijkgedeelte.

 


Deze opleiding maakt deel uit van ons uitgebreide aanbod aan zuivel-opleidingen. Via onderstaand overzicht vindt u vast nog andere opleidingen die u zullen interesseren!

zuivel basis